Heeft u uw
financiële zaken
op orde?

Lees de checklist

Intermedis A & A

Belastingen: wist u dat…?

Geplaatst op: 10-04-2021, 15:58:51

Allerlei zaken die u nog niet wist over de belastingen en misschien soms zelfs niet wilde weten.

Belastingen zijn niet iets van de moderne tijd, en ze zijn ook niet overal en altijd op dezelfde manier georganiseerd. Zo weten we dat men in Israël voor de jaartelling belasting betaalde in de vorm van graan of vee en de Romeinen het handiger vonden om grond te belasten. Hier hadden we raambelasting, maakten we 80 jaar ruzie met de Spanjaarden over 10% BTW en dekte de overheid in de Gouden Eeuw haar uitgaven met accijnzen op eerste levensbehoeften. Wilt u meer weten over de geschiedenis van de Nederlandse belastingen? Ga dan eens naar de website van het Belasting & Douane Museum (www.bdmuseum.nl).

In Nederland werd pas in 1914 één inkomstenbelasting ingevoerd voor inkomen uit arbeid, bedrijf en vermogen. Bij de invoering was het tarief 5%. Met de invoering van de inkomstenbelasting werden ook het aanslagbiljet en de ‘blauwe’ belastingenvelop geïntroduceerd. De eerste werden in 1915 verstuurd. Het belastingjaar liep toen nog van 1 mei t/m 30 april van het volgende jaar. Op het aangiftebiljet moest de belastingplichtige de bestaande en te verwachten inkomsten vermelden. Nu loopt het belastingjaar gelijk met een kalenderjaar en doen we achteraf aangifte.

Telkens als de regels worden aangepast, wordt het doen van aangifte ingewikkelder. Dat is niet iets van de laatste jaren. Daarom werd in 1985 de BelastingTelefoon in het leven geroepen, voor vragen over belastingen en hulp bij de belastingaangifte. De BelastingTelefoon begon met 20 medewerkers die werkten vanuit één kantoor. Inmiddels zijn dit er 2.400 verspreid over zes grote vestigingen. Het aantal telefoontjes is gestegen van 200.000 in 1985 naar meer dan 10 miljoen in 2020.

Als u in Nederland woont, moet u niet alleen uw Nederlandse vermogen opgeven, maar ook uw tegoeden en beleggingen bij buitenlandse banken en buitenlands onroerend goed (zelfs al geldt daarvoor in de regel wel de ‘voorkoming dubbele belasting’). De afgelopen jaren zijn de boetes voor het niet aangeven van buitenlands vermogen flink opgekrikt. Wie ‘vergeet’ aangifte te doen kan een boete krijgen die kan oplopen tot 300 procent van de ontdoken belasting.

Vul een eventuele schuld voor de buitenlandse vakantiewoning niet alleen in onder ‘Woningen en andere onroerende zaken’, maar ook onder ‘Hypotheken en andere schulden’. Doet u dat niet, dan betaalt u te veel belasting!

Heeft u méér spaargeld dan uw vrijstelling in box 3 ? Dan moet u daarover belasting betalen in de vorm van de vermogensrendementsheffing (ook wel ‘fictief-rendementsheffing’ genoemd). Sommige mensen vergeten echter al hun schulden mee te nemen. Schulden bij de bank zult u waarschijnlijk niet snel vergeten (die zijn vaak al ingevuld in uw online aangifte), maar heeft u ook gedacht aan uw creditcardschulden, de leningen uit uw BV voor andere doeleinden dan de eigen woning, erfbelastingschulden, alle schuldig erkende bedragen en uw leningen — bijvoorbeeld van een familielid?

Wie niet te veel verdient, komt al snel in aanmerking voor aftrek van zorgkosten, Vooral ouderen met AOW en een klein beetje pensioen kunnen daarmee via hun belastingaangifte het inkomen nog een beetje opkrikken. En dan hebben we het niet alleen over een teruggaaf van inkomstenbelasting maar ook over de ‘tegemoetkoming specifieke zorgkosten’ of ‘TSZ’ waar u in sommige gevallen recht op kunt hebben. Kortom: vul altijd de aangifte in!

Jongeren vanaf 18 jaar hebben recht op zorgtoeslag, ook als ze nog thuis wonen en zelfs als ze niet werken. Dus bij deze een tip voor iedere 18-plusser: vraag nu zorgtoeslag aan!

De Belastingdienst heeft drie jaar de tijd om u een definitieve aanslag inkomstenbelasting op te leggen, te rekenen vanaf het einde van het belastingjaar waarop de aanslag betrekking heeft. De definitieve aanslag over 2020 moet dus zijn opgelegd vóór 1 januari 2024. Als uitstel is gekregen voor het doen van aangifte, dan kan die periode nog worden verlengd met de duur van dat uitstel.

Het belangrijkste onderdeel in de belastingaangifte voor partners is het onderdeel verdelen. Even puzzelen levert vaak veel geld op.

Het aftrekken van giften en diëten in de aangifte inkomstenbelasting is eenvoudiger geworden. Voor beide is er nu een slim invulscherm: u kunt de betreffende instelling en het dieet eenvoudig selecteren.

Op www.belastingdienst.nl/corona kunt u actuele informatie vinden over de coronamaatregelen die voor de belastingheffing van belang zijn.

Amazon en PostNL hadden het al een tijdje, maar nu kijkt de Belastingdienst ook naar de mogelijkheid om een track-and-tracesysteem in te voeren. Goed idee, want met enige regelmaat raken daar stukken zoek die er wel waren aangekomen.

De Tweede Kamer wil dat er nog grondiger onderzoek gedaan wordt naar de toeslagenaffaire en zet daarom het zwaarste instrument in: een parlementaire enquête. De verhoren moeten vóór de zomer van 2022 worden gehouden.

Het Rijk ontvangt dit jaar € 293 miljard aan belastingen en premies. Dat is althans de raming uit de Miljoenennota die vorig jaar met Prinsjesdag is gepubliceerd. Aan kop gaat daarbij de loon- en inkomstenbelasting (€ 64 miljard). Op de tweede, derde en vierde plaats staan respectievelijk de omzetbelasting (BTW, € 58,4 miljard), de zorgpremies (€ 45,2 miljard) en de premies volksverzekeringen (€ 37,1 miljard). De effecten van de coronacrisis zijn in de bedragen deels meegenomen.

Bron: FiscAlert maart 2021 | jrg 27 nr 3 | p.24-25

Ga terug naar de vorige pagina